Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 8 december 2021
Snel naar:

Het Nationale Ballet

Met 80 dansers is Het Nationale Ballet het grootste dansgezelschap van Nederland. Het gezelschap is sterk internationaal gericht en heeft danstalenten in de gelederen die afkomstig zijn van en / of regelmatig optreden met andere toonaangevende gezelschappen waaronder het Kirov Ballet, The Royal Ballet en English National Ballet, het San Francisco Ballet en het New York City Ballet.

Sinds 1986 is Het Nationale Ballet gehuisvest in en daarnaast een van de vaste gastgezelschappen van een van de grootste en best geoutilleerde theaters van Europa: Het Muziektheater in Amsterdam. Jaarlijks geeft Het Nationale Ballet er ruim 70 voorstellingen - en daarbuiten nog ten minste 25 in andere theaters in Nederland.

Het merendeel van de voorstellingen wordt live muzikaal begeleid door symfonieorkest Holland Symfonia.

Het Nationale Ballet is in 1961 ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet. Het gezelschap werd achtereenvolgens geleid door:

Sonia Gaskell (1961 - 1969)
Rudi van Dantzig (1969 - 1991)
Wayne Eagling (1991 - 2003)
Ted Brandsen (vanaf 2003)

De genoemde artistiek leiders hebben ieder hun eigen bijdrage aan de ontwikkeling van het gezelschap geleverd: van het opbouwen van een eigen identiteit en het aantrekken van wereldwijd vermaarde choreografen, tot het verwerven van internationale faam en het verhogen van het technisch peil van de dansers.

Deel via social media