Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 28 oktober 2020
Snel naar:

Dance Works Rotterdam

Dance Works Rotterdam is een eigentijds repertoiregezelschap dat moderne dans produceert en propageert aan het voorfront van internationale dansvernieuwing. Het gezelschap is gevestigd in Rotterdam en presenteert voorstellingen door heel Nederland en op internationale tournees. Het choreografisch werk van gerenommeerd choreograaf / artistiek leider Ton Simons vormt de ruggengraat van het repertoire. Daarbij produceert het gezelschap werk van vaste gastchoreograaf Bruno Listopad en andere internationale gastchoreografen. Choreografisch denken op hoog niveau wordt zichtbaar gemaakt door de creatief en technisch uiterst begaafde dansers van het gezelschap. De combinatie van choreografische inventie met de passie van de dansers maken elke voorstelling tot een bijzondere belevenis.

Het gezelschap verlegt met pure dans grenzen van de fysieke, muzikale en ruimtelijke bewegingsmogelijkheden. De keuzes die choreografen en dansers van het gezelschap maken, komen op de eerste plaats voort uit de interesse in beweging als een plastisch medium. Muziek wordt hierbij beschouwd als een gelijkwaardige partner, niet als dwingende leiband. Licht wordt gehanteerd als een autonoom instrument dat waarneming mogelijk maakt en bespeelt. Pure dans dwingt de emotionele geladenheid van de voorstelling niet in een bepaalde richting, maar geeft er de volle ruimte aan.

Dance Works Rotterdam ontstond in 2001 uit De Rotterdamse Dansgroep (1988) die als Werkcentrum Dans in 1975 werd opgericht door Käthy Gosschalk. Vanaf het begin heeft het gezelschap een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van eigentijdse dans als een levendig onderdeel van de hedendaagse cultuur. In haar rijke historie danste het gezelschap, vaak als eerste of enige in Nederland, werk van belangrijke internationale choreografen zoals Merce Cunningham, Jacopo Godani, Bill T, Jones, Amanda Miller en Stephen Petronio. Een aantal gerenommeerde Nederlandse danskunstenaars begon hun carrière bij het gezelschap, waaronder Anouk van Dijk, Piet Rogie, Hans Tuerlings, Ed Wubbe en Ton Simons, artistiek leider van Dance Works Rotterdam.

Ton Simons studeerde aan de Rotterdamse Dansacademie onder de directie van Lucas Hoving en bij Merce Cunningham in New York. Vanaf 1975 danste hij drie jaar bij Werkcentrum Dans waar hij de basis legde voor zijn omvangrijk choreografisch oeuvre. In 1978 verhuisde hij naar New York City waar hij zijn eigen producties maakte. Dit leidde tot de oprichting van zijn eigen gezelschap Ton Simons and Dancers waarmee hij vanaf 1986 jaarlijks voorstellingsseries gaf in New York City en deelnam aan gerenommeerde internationale festivals. Tevens bleef hij zijn werkzaamheden voortzetten in Rotterdam, nu als vaste gastchoreograaf van De Rotterdamse Dansgroep. In oktober 1999 volgde zijn aanstelling als artistiek leider van De Rotterdamse Dansgroep, die hij in 2001 omdoopte tot Dance Works Rotterdam.

Voor zijn choreografisch werk ontving Ton Simons onder meer de volgende onderscheidingen: de Prijs van Verdienste (Stichting Dansersfonds '79, 2004), de Sonia Gaskellprijs van de stad Amsterdam (1997), een Choreographer’s Fellowship van de National Endowment for the Arts (1992 en 1993), een Individual Artist’s Fellowship van de New York Foundation for the Arts (1991) en de Nederlandse Choreografieprijs (VSCD, 1990). Simons’ choreografieën werden opgenomen in het repertoire van onder andere The Washington Ballet, Pacific Northwest Ballet, Seattle, en de Komische Oper, Berlijn.

Deel via social media