Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 8 december 2021
Snel naar:

Golden Palace

In november 1997 was op locatie in een jaren `50 feestzaaltje Golden Palace te zien, een voorstelling over het hartstochtelijke repetitieproces van een groep musical-amateurs. De ongewone combinatie van fysiek spel, zang en live uitgevoerde muziek die regisseur Ingrid Kuijpers met deze voorstelling op het spoor kwam, werd het handelsmerk van theatergroep Golden Palace.
De afgelopen tien jaar heeft het gezelschap naam gemaakt met tragikomische voorstellingen, die zich onderscheiden door een opvallend lichamelijke speelstijl.

Een productie van Golden Palace begint met een idee, een groep acteurs, een rek met kostuums en een piano. Wat volgt is een proces van intuïtieve chaos, want voorstellingen van Golden Palace ontstaan al improviserend vanuit allerlei invalshoeken: de realiteit van de situatie, de chemie tussen de personages, bewegen vanuit de fantasie. Muziek is daarbij vaak de motor: een muzikant speelt mee in de scènes, improviseert in samenspel met de acteurs.

Terugkerend thema bij Golden Palace is de mens als groepsdier. Binnen een groep soortgenoten vinden mensen elkaar in een gezamenlijke lotsbestemming. De kantoorklerken in Mannenschool of de daklozen in Si Si Si vormen samen een mini-maatschappij. De thematiek in deze groepsvoorstellingen wordt door een groot aantal gelijkwaardige personages gedragen en krijgt daardoor een universele betekenis: de collectieve poging van mensen om iets van hun bestaan te maken.
Onderliggende gedachte in het werk van Golden Palace is dat het slechte in de wereld voortkomt uit onvermogen. De mens is goed, maar slaagt er niet altijd in om het goede in de praktijk te brengen. Dat is tragisch en hilarisch tegelijk.

Het gegeven dat een uitgangspunt vormt voor een voorstelling van Golden Palace is altijd realistisch. De situatie wortelt in de werkelijkheid. Omdat het spelen vanuit beweging toegang geeft tot de fantasie, kan binnen de voorstelling een verschuiving naar het absurde ontstaan. Die verschuiving naar het absurde, terwijl de context toch begrijpelijk blijft, is een kenmerk van de Golden Palace voorstellingen.

Deel via social media