Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 1 april 2020
Snel naar:

Orkater

Muziektheatergezelschap Orkater (Orkest en Theater) werkt met een vaste groep theatermakers. Zij maken in uiteenlopende samenstellingen vooral muziektheater. Nieuw geschreven. Nieuw gecomponeerd.

Onder leiding van Marc van Warmerdam werkt Orkater de komende jaren met componisten/muzikanten Vincent van Warmerdam en Beppe Costa, acteurs/scenaristen Gijs Scholten van Aschat, Leopold Witte en Geert Lageveen, regisseur Gijs de Lange, acteurs/theatermakers Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Dirk Groeneveld en Porgy Franssen en acteur Pierre Bokma. De voorstellingen van regisseur/schrijver Alex van Warmerdam komen binnen Orkater uit onder de naam De Mexicaanse Hond.

Orkater komt voort uit theatercollectief Hauser Orkater dat tussen 1972 en 1980 een vorm van muziektheater bracht dat het toenmalige publiek direct aansprak. De expressieve en absurdistische mix van theater, mime en popmuziek was destijds volkomen nieuw en maakte snel school in Nederland.

In 1980 hield Hauser Orkater op te bestaan en ging men in wisselende en nieuwe samenstellingen voorstellingen maken onder de naam De Horde van Jim van der Woude (1981-1984), De Mexicaanse Hond (1980-heden) en Orkater.