Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: dinsdag 21 mei 2019
Snel naar:

Volksoperahuis

Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis bestaat uit regisseur/ acteur Kees Scholten en liedschrijver Jef Hofmeister, aangevuld met gastacteurs en –muzikanten. Op het toneel diepen zij actuele maatschappelijke thema’s uit op een muzikale en toegankelijke manier. Verhalen van individuen worden metaforen voor hedendaagse kwesties.
 
Enoch Arden neemt een aparte plaats in binnen het werk van Het Volksoperahuis. Deze muzikale vertelling is een samenwerking tussen Kees Scholten (verteller/vertaler) en pianist Charles Janko. Enoch Arden is een tekst uit 1860 van Lord Alfred Tennyson, die in 1890 op muziek is gezet door Richard Strauss. Het is een melodrama in de klassieke vorm (letterlijk: melo staat voor muziek, drama voor het verhaal): een acteur/zanger vertelt een gedicht en de muziek zet dit kracht bij. Het publiek wordt zo meegesleept in een verhaal waarbij de verbeelding volop wordt aangesproken.
 
Het Volksoperahuis presenteert dit jaar tevens een tweeluik over het Nederlands slavernijverleden. Voor de voorstelling Geen Liefde Zonder Vrijheid die deze zomer gespeeld wordt, werken zij samen met zangeres Izaline Calister en Jörgen Raymann. Kees Scholten en Jef Hofmeister baseerden zich voor de voorstelling op de oude Curaçaose slavenlegende van Buchi Fil en Mosa Nena. In het najaar volgt een theatertournee van Tambu, a freedom song, waarbij opnieuw wordt samengewerkt met Izaline Calister.