Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: donderdag 23 januari 2020
Snel naar:

Junior ISH

ISH wordt eind 1999 opgericht door Marco Gerris - toen nog 23 jaar en daarmee één van de jongste theatermakers in Nederland. Hij heeft het idee om een voorstelling te maken met disciplines die nog niet eerder in het theater te zien waren - of nog niet eerder te zien waren in combinatie met elkaar. Cultuur van de straat en uit het uitgaanscircuit; geïnspireerd door videoclips en concerten, maar ook door cartoons, videogames en films.Uiteindelijk ontstaat de voorstelling en de gelijknamige groep ISH. De titel is afgeleid van het Engelse achtervoegsel '-ish' ('-achtig'), een woord dat wordt gebruikt als iets niet precies te definiëren is, omdat het zowel het één als het ander is. ISH staat voor het multidisciplinaire karakter van de voorstellingen: acrobatische stunts en dans op inline skates, streetdance, breakdance, martial arts, videokunst, een live mix van een DJ, acrobatiek, rap, beatbox en zelfs bungee jumpen vinden een plek binnen ISH. De naam van de groep staat daarnaast voor het multi-talent en de veelzijdigheid van iedere speler: zij beheersen immers allemaal diverse disciplines. ISH staat tevens voor de achtergrond van makers en spelers, die ieder uit een andere hoek van de wereld afkomstig zijn. Ook die culturele achtergrond is niet altijd even eenduidig en dus '-ish': zo is Marco Gerris zelf van Filippijnse afkomst, maar opgegroeid in België, terwijl hij nu in Amsterdam woont.

GRENZELOZE VOORSTELLINGEN
De eerste voorstelling, ISH, gaat in januari 2000 in première. Dans en acrobatische stunts op inline skates vormen - naast allerlei andere disciplines - de rode draad in deze voorstelling over dromen. In ISH ontbreekt een verhaallijn, maar wordt een beeldtaal van korte, sterk associatieve beelden gecreëerd, die samen het verhaal vormen. ISH wordt razend enthousiast ontvangen door pers en publiek, vanwege de dynamiek en de samenvoeging (cross-overs) van nieuwe, hedendaagse disciplines binnen de theaterwereld. De voorstellingen trekken volle zalen en vanwege het grote succes wordt de tournee van ISH in 2001 verlengd. In de zomer van dat jaar volgt bovendien een tournee door de Verenigde Staten en Canada, waar de voorstelling ook op een positief onthaal kan rekenen. Na ISH volgt ISH² in 2002: een voorstelling over het leven van jongeren in de stad. In dit stuk worden naast het skaten nieuwe disciplines toegevoegd aan het ISH repertoire. Ook ISH² gaat, in de zomer van 2002, op tournee naar Canada, waar ISH een vaste groep fans heeft opgebouwd. ISH² wordt, net als ISH, in zowel Nederland als Canada enthousiast ontvangen.

Na ISH² begint het balletje écht te rollen. ISH brengt in korte tijd twee nieuwe voorstellingen op de planken: Triple ISH, geïnspireerd op de elementen: water, vuur, aarde en lucht en Heroish, een co-productie met Toneelgroep Amsterdam. In daarop volgende theaterseizoen brengt ISH nog eens drie nieuwe producties uit. Allereerst KICKS, in co-productie met de dansgezelschappen Aya en Meekers ter gelegenheid van de vierde editie van de Danscombinatie-Reeks. Het was de eerste keer dat een team van DJ's/turntablists live on stage de soundtrack van een voorstelling produceert. Vervolgens speelde ISH in 2004 haar vierde grote zaalproductie, 4-ISH. Ook met deze show vertrok ISH naar het buitenland. Zo werden onder andere Shanghai, Japan, Brazilië, de VS, Canada en enkele landen in Europa aangedaan.

De derde voorstelling van dit seizoen markeert een belangrijke nieuwe ontwikkeling bij ISH. Deze voorstelling, getiteld Freestylish, wordt namelijk gespeeld door een juniorcast die een intensieve opleiding in ISH disciplines achter de rug heeft! En in 2005 verzorgt deze cast nog twee voorstellingen: het door computergames geïnspireerde Virtualish en de streetdance voorstelling W-ISH, waarin de dromen en wensen van deze juniorcast centraal staan. Dromen hebben en het lef hebben om deze dromen te volgen, daar draait het om bij ISH. Oprichter Marco Gerris: "En het gekke is, heel veel van onze dromen komen uit." Dit is ook het thema van de volgende productie die de professionele cast maakt, Balls, die in februari 2007 in première gaat. In de voorstelling wordt skate gecombineerd met dans en balsport zoals voetbal, panna & basketball