Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: dinsdag 19 november 2019
Snel naar:

Het Dostojevski strijkkwartet

11 januari 2020
Fortwachter 1 2141 EE Vijfhuizen
+31 (023) 558 90 13
  • za 11 januari 2020 20:15 - 22:30 uur

Soms hoor je een kwartet samen spelen en denkt direct dit heeft kwaliteit en passie.

Zo ook bij het Dostojevski Kwartet.

Het Dostojevski Kwartet werd in oktober 2014 opgericht. De jonge musici Charlotte Basalo Vazquez, Julia Kleinsmann (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Kroon (cello) hebben elkaar op het conservatorium van Amsterdam leren kennen. Het strijkkwartet ontving lessen van o.a. Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel (primarius van het Danel Quartet). Vanaf najaar 2016 studeren zij aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie in het traject voor conservatoriumstudenten.

In de korte tijd dat ze samen zijn, speelden ze meerdere malen in het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland.

Het laatste strijkkwartet van Beethoven is op een bijzondere manier het minst beladen uit zijn late periode, dit ondanks zijn ellendige situatie. De titel van de finale ‘Der schwer gefasste Entschluss’ impliceert een zwaarmoedig deel, maar het verwijst al die tijd naar een humoristische kwinkslag tussen hem en zijn vriend Karl Holz. Holz verdedigde Beethoven in een onderhandeling naar aanleiding van de vraag ‘Muss es sein?’ met de woorden ‘Es muss sein’, waarop Beethoven in lachen uitbarstte. Spontaan schreef hij een hierop gebaseerde canon en gebruikt deze later als basis van dit deel. Een typisch staaltje van Beethovens gevoel voor humor! Het ‘Slavisch kwartet’ van Dvorák is eveneens in ES geschreven. Een poëtisch werk, met grondslag in de Slavische volksmuziek.

Zij spelen:

Beethoven Strijkkwartet no 16 in F op 135
Dvorak Strijkkwartet no 10 in Es op 51 ‘Slavisch kwartet’
H Bosman Srtijkkwartet.

CruquiusConcerten
Het Cruquius Museum wordt de komende jaren verbouwd. Cruquius Concerten heeft een interessante locatie gevonden om toch hoogwaardige kamermuziek aan te bieden; in de loods bij Kunstfort bij Vijfhuizen.