Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: donderdag 23 januari 2020
Snel naar:

Klarinet Altviool Piano

21 maart
Fortwachter 1 2141 EE Vijfhuizen
+31 (023) 558 90 13
  • za 21 maart 20:15 - 22:30 uur

Een bijzondere combinatie van klarinet altviool en piano sluiten het eerste seizoen CruquiusConcerten in de loods bij Kunstfort bij Vijfhuizen. 

Lars Wouters van den Oudenweijer klarinet

Esra Phelivanli altviool

Anastasia Safonova

Het beroemde Trio in Es groot van Wolfgang Amadeus Mozart voor klarinet, altviool en piano is een uitzonderlijk innig en charmant werk. Het is geschreven voor de familie van fluitist Nikolaus Joaseph von Jaquin, vrienden van Mozart. Zijn dochter Franciska, een uitstekende pianiste, heeft depremière gespeeld met Mozart zelf op altviool en Anton Stadler op klarinet. De naam “Kegelstatt” verwijst naar een plek waar het kegelspel gespeeld wordt. Volgens een legende heeft Mozart het trio gecomponeerd tijdens het kegelspel. Dit trio is de eerste compositie voor een dergelijke bezetting. Alle instrumenten zijn hier even verdiept in een boeiend gesprek; soms opgewekt, soms serieus, maar altijd vol genegenheid.

Geïnspireerd door Mozarts “Kegelstatt” hield Robert Schumann zich intensief bezig met het schrijven voor de kenmerkende combinatie van klarinet, altviool en piano. Het “uniek effect” van de samenklank van deze instrumenten bracht hem naar eigen zeggen “in vervoering.” De titel van deze 4 stukken “Märchenerzählungen” (sprookjesachtige verhalen) verwijst naar een poëtische toverwereld en heeft geen concrete sprookjes als programma. Schumann was zeer tevreden over dit werk en componeerde het “met grootste plezier ”.

Gordon Jacobs, een Britse componist, besloot al op een vroege leeftijd carrière als musicus te maken. De ideeën om zich als concertpianist te ontwikkelen werd gedwarsboomd door een ongeluk waardoor zijn linkerhand minder goed functioneerde. Een carrière als blazer was evenmin mogelijk. Jacob had een hazenlip. Het componeren bood een uitkomst. Zelfs als krijsgevangene tijdens het Eerste Wereldoorlog bleef hij schrijven voor het kamporkestje. Jacob’s melodieuze muziek bleef zo gedurende zijn lange leven, ongeacht tijdelijke normen en kritische mode. Zijn muziek is nooit wijdlopig of blufferig en dwingt de luisteraar er steeds meer van willen horen.

De trio miniaturen behoren tot de meest frequent uitgevoerde kamermuziekwerken van de Russisch-Zwitserse componist Paul Juon. Oorspronkelijk geschreven voor piano, de vier stukken “Rêverie, “Humoresque”, “Elegy”en “Danse fantastique”geven een prachtig inzicht in Juons sound poetry, zijn kunst van vertellen in muziek, zijn vreugde in dansen en ritmische verrassingen.

Niet veel componisten hebben hun beste werken geschreven na hun 70ste, maar Carl Reineke is er een van. Dit prachtige trio, een uitzonderlijk romantisch werk werd geschreven in 1903, vlak voor de 80te verjaardag van de componist. Reineke had een grote carrière als pianist. Mendelssohn, Liszt en Schumann waren zeer onder de indruk van zijn talent en hielpen met zijn loopbaan. Dit trio is geschreven in de laatromantische stijl die ons aan Brahms doet denken. Verschillende stemmingen wisselen zich af: donker, rustig pastorale, soms droevig, maar uiteindelijk verheugd en levendig Dit trio is zonder twijfel een “must” voor deze bezetting.

  • W.A MOZART (1756-1791) Kegelstatt Trio, K. 498 E-flat major (1786)
  • ROBERT SCHUMANN (1810-1856) Märchenerzählungen, Op.132 (1853)
  • GORDON JACOB (1886-1979) Trio for Viola, Clarinet and Piano (1969)
  • PAUL JUON (1872-1940) Trio-Miniaturen, Opp.18a, 24a (1901-1904)
  • CARL REINECKE (1824-1910) Trio for Viola, Clarinet and Piano, in A Major
    op.264 (1903)

CruquiusConcerten
Het Cruquius Museum wordt de komende jaren verbouwd. Cruquius Concerten heeft een interessante locatie gevonden om toch hoogwaardige kamermuziek aan te bieden; in de loods bij Kunstfort bij Vijfhuizen.