Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: dinsdag 19 november 2019
Snel naar:

Oog voor detail

t/m 21 december
Wilsonstraat 61 2131 PM Hoofddorp
+31 (023) 562 38 58
  • iedere vrijdag en zaterdag - 10.00 tot 17.00 uur in de periode t/m 21 december
    De eerstvolgende activiteit is vrijdag 22 november 2019 om 10:00 uur.

Extra informatie
  • gratis parkeren

Vanaf 25 oktober is in Galerie de Tuinkamer in Hoofddorp de expositie Oog voor detail te zien, met werk van Jos Bolt (fotografie en gedichten) en Betty van Gelder (beelden en keramiek. Met oog voor detail zien en maken zij vormen en structuren die een abstracte schoonheid tot leven brengen

De fotoserie “Winterlicht” van Jos Bolt gaat over de serene stilte op een mistige winterdag. Wanneer sneeuw de velden verbergt en de zon vergeefs probeert er doorheen te breken. Als het land langzaam wegsterft in het licht en de natuur, tot haar essentie gereduceerd, word je gaandeweg naar je diepste innerlijk gevoerd. Het bracht Jos de inspiratie voor zijn gedicht “In de stilte”.

De serie “reflecties” gaat over water als een soort spiegel van onze ziel. Soms stil en bewegingloos, dan weer onstuimig en vol rimpels. Zoals het in onszelf stil en vredig kan zijn, maar soms ook onrustig en vol emotie. “Reflecties” gaat ook over het komen en gaan van de seizoenen. Wanneer het groen van de lente weerspiegelt in het water en zich vermengt met de kleuren van gevallen herfstblad. Illusie en realiteit smelten daarbij samen tot een magisch symbool van de eeuwige kringloop van al wat leeft. Alle foto’s zijn door hemzelf gemaakt, digitaal ontwikkeld en geprint, met uitzondering van vergrotingen op Alu-Dibond.

Tijdens het werken met klei door Betty van Gelder ontstaan als vanzelf vormen, meestal figuratief, die ze vervolgens weer abstraheert. Emoties worden vertaald in klei. Tot voor kort maakte ze ongeglazuurde beelden van witte klei. De laatste tijd experimenteert ze met kleur (verf, glazuur, bladgoud en andere kleuren klei) en worden haar beelden expressiever van vorm. Haar beelden in natuursteen zijn abstract. "Beweging" staat centraal. Betty gaat "in gesprek" met de steen en zo ontstaan de kenmerkende vloeiende bewegingen. Albast en Serpentijn zijn haar favoriete steensoorten. De beelden worden volledig met de hand gemaakt. Er komt geen elektrisch gereedschap aan te pas. Alleen op die manier voelt zij aan wat de steen wil en kan ze haar eigen gevoel er in kwijt. Werken met klei en steen is uitgegroeid tot een passie!