Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: zaterdag 8 augustus 2020
Snel naar:

Opening CRASH Expositie: De Vergeten Oorlog over Nederlands-Indië

15 augustus
Aalsmeerderdijk 460 1436 BM Aalsmeerderbrug
+31 06 127 446 34
  • za 15 augustus 13:00 - 14:00 uur

Extra informatie
  • Het Museum is geopend vanaf 11:00 uur. Je bent welkom het museum te bezoeken en aansluitend, tussendoor of vooraf de opening bij te wonen. Meld je wel vooraf aan.

Op 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat de Japanners hebben gecapituleerd. Daarom staat de gehele maand augustus in het teken van Nederlands Indië. De oorlog in Zuidoost-Azië wordt wel ‘De Vergeten Oorlog’ genoemd. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 wil een bijdrage leveren aan het in stand houden van de herinnering aan wat er in Nederlands Indië is voorgevallen. Daarom hebben zij een tijdelijke expositie ‘De Vergeten Oorlog’ ingericht.

De Opening
De tijdelijke expositie ‘De Vergeten Oorlog’ wordt op 15 augustus om 13:00 uur geopend door de wethouder van de Gemeente Haarlemmermeer Marja Ruigrok samen met Dieter van der Schilden, voorzitter van een veteranenvereniging in Alphen aan den Rijn.

De expositie
Je maakt in een diorama kennis met de uniformen die de KNIL- en andere militairen droegen en hun uitrusting en wapens. Er is ook een Indische woonkamer ingericht om een indruk te geven van de leefwijze van de Indische Nederlanders en er is een maquette te zien van een Indisch woonhuis. De inrichting daarvan is perfect tot in detail. In vitrines zie je gebruiksvoorwerpen en artikelen uit Nederlands-Indië.

Aan één zijde van de ruimte hangt informatie over de Mariniers in Nederlands Indië. Aan de andere wand wordt een tijdlijn getoond van voor de oorlog, tijdens de oorlog, de Bersiap (vrijheidsstrijd), de repatriëring en de wederopbouw in Nederlandsch Indië. Als basis daarvoor zijn foto’s uit de archieven van twee families gebruikt. Tegelijk met de opening is een speciale uitgave van ons kwartaalblad Contrails te koop met als onderwerp Nederlands-Indië.

COVID-19 richtlijnen
Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen is het verzoek voor bezoekers 1,5 meter afstand te houden. Bezoekers van het museum en de opening moeten zich opgeven via de website.

Toegang
Deze opening is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de opening is gratis voor bezoekers aan het museum.

De toegang bedraagt € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een consumptiemuntje gratis. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Openingstijden
Het museum is op zaterdag en de tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Meer informatie
Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ‘45 kun je de website www.crash40-45.nl, Instagram of deFacebookpagina raadplegen.

Mededeling voor de pers: Voor meer informatie kun je bellen met Rick Franke op 06 127 446 34 of mailen naar communicatie@crash40-45.nl.

Deel via social media