Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: dinsdag 2 maart 2021
Snel naar:

expositie Beeld-taal

16 t/m 27 maart
Wilsonstraat 61 2131 PM Hoofddorp
+31 (023) 562 38 58
  • iedere vrijdag en zaterdag - 10.00 tot 17.00 uur in de periode 16 t/m 27 maart
    De eerstvolgende activiteit is vrijdag 5 maart 2021 om 10:00 uur.

Tot en met 27 maart 2021 te zien in Galerie de Tuinkamer: Antoinette Elsinga met selenietkunst, Mieke Lankveld met zeegezichten en Anneke Harting met beeld-taal.

Mieke Lankveld is begonnen in 2002 met acrylverf. De meeste doeken van haar zijn redelijk groot: gemiddeld 1m². In 2010 is zij overgestapt op olieverf en sinds kort werkt ze ook met paletmes. In haar eerste schilderperiode was zij vooral bezig met stillevens. Langzamerhand verschoof haar belangstelling meer naar zeegezichten. De zee, en vooral de dynamiek van de branding in combinatie met de schittering van de zon op het water en natuurlijk het strand en de lucht is haar grote inspiratiebron. Regelmatig gaat zij naar het strand en schiet daar tientallen foto’s die ze thuis achter haar schildersezel tot een geheel combineert. Rust en weidsheid dat zijn haar beeld-taal.

Antoinette Elsinga is gespecialiseerd in het mineraal seleniet. Seleniet is haar passie, het materiaal kent ze inmiddels door en door. Ze weet de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden waardoor ze de rand van het haalbare probleemloos weet op te zoeken. Het materiaal geeft een transparantie die het werk versterkt. Samen met de glans is het compleet. Juist het materiaal zorgt ervoor dat door lichtinval het werk ieder moment van de dag anders is en zelfs iedere dag anders is. Ze heeft verschillende lijnen ontwikkeld waar haar handtekening duidelijk zichtbaar is, zoals mensen, engelen, harten, Boeddha’s en vrije vormen. Door haar fascinatie voor mensen ziet zij in een ruwe staaf seleniet vaak mensen, geen één staaf seleniet is hetzelfde net als ieder mens. De steen vertelt haar wat kan en wat niet kan.

Op jeugdige leeftijd raakte Anneke Harting in de ban van het oermateriaal klei. Later ontdekte zij ook haar voorliefde voor taal. Lange tijd hebben beiden sluimerend en onafhankelijk van elkaar bestaan.
Na diverse opleidingen te hebben gevolgd, waaronder de Vrije Academie in Den Haag, heeft zij de 5-jarige opleiding voor keramisten in Gouda met een uitstekend resultaat afgerond. Al tijdens haar opleiding is ze een geheel eigen weg ingeslagen. Haar sterke verbondenheid met klei vormt samen met haar tweede liefde, de taal, de basis voor monumentale vaasobjecten. Naast vaasobjecten en tuinbeelden, maken ook keramische en bronzen sculpturen deel uit van haar werk.