Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: maandag 25 oktober 2021
Snel naar:

Vakmanschap = Meesterschap

t/m 31 december
Bosweg 17 2131 LX Hoofddorp
+31 (023) 562 04 37
  • wo 31 maart

Vakmanschap = Meesterschap

Haarlemmermeermuseum De Cruquius is de gelukkige eigenaar van een collectie grote landbouwwerktuigen, huisraad, textiel, oude foto’s en boeken uit deze bijzondere polder. De landbouwwerktuigen staan in het depot ‘de Polderschuur’.

De mannen van de Polderschuur door de ogen van Kees van der Veer
De vele kleine gereedschappen, grote landbouwwerktuigen, en ook huisraad, textiel, oude foto’s, boeken en brieven zijn voor ons van onschatbare waarde. Evenals de andere objecten dragen zij bij aan het verhaal van ons Haarlemmermeer: waarom deze machines, hoe werkten ze, wat deden ze op het land.

Vooral dat laatste heeft de huisfotograaf Kees van der Veer bijzonder geïnspireerd. Kees is opgegroeid tussen landerijen en boerderijen in de Kop van Noord-Holland en hij kent het materiaal nog uit zijn jeugd. Een paar keer per jaar is hij met zijn camera te vinden bij werkzaamheden als het rooien van bieten of het dorsen van graan. Als geen ander weet hij dit werk in beeld te brengen.

Om werktuigen goed te kunnen bewaren en te kunnen inzetten bij demonstraties in Haarlemmermeer worden alle werktuigen en machines gerestaureerd door de vrijwilligers van de Polderschuur. Die technische mensen weten niet alleen wát er gedaan moet worden maar vooral ook hóe ze het moeten aanpakken. Je begrijpt het wel, dat vereist puur vakmanschap.

Kees van der Veer was getroffen door deze mannen - ja, het zijn allemaal mannen -, door hun werk en enthousiasme en vooral door hun vakkundigheid. Hij ging met de camera aan de slag en deze persoonlijke fototentoonstelling is het treffende resultaat. ‘Deze mensen vormen een mooi team en allemaal hebben ze wat met historie en techniek’, aldus Van der Veer, ‘ze zijn deskundig op hun eigen vakgebied, ze zijn veelzijdig én overal inzetbaar.’

Bekijk de foto’s, maak kennis met ‘onze mannen van de Polderschuur’ en bewonder hun meesterlijk vakmanschap.