Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 12 mei 2021
Snel naar:

Esther Apituley presenteert: Het Familiestuk

23 juni
Raadhuisplein 3 2132 TZ Hoofddorp
+31 (023) 556 37 00
  • wo 23 juni 20:30 - 23:03 uur

De hechte familie Dapitulet (een samentrekking van twee achternamen Dagelet en Apituley) vader, moeder, dochter en twee zoons, werden door de absurde situatie gedwongen om anders met elkaar om te gaan. Doordat de overheid een intelligente lockdown, als gevolg van het covid-19 virus, afkondigde waren zij (zoals de rest van de wereld) gedwongen thuis te blijven. Ze mochten elkaar niet meer opzoeken. De verhoudingen, tussen vader, zoon, moeder zoon, dochter etc, raakten verstoord en er moest een nieuwe manier van omgang worden gezocht. Wat bleef erover? Telefoongesprekken? Dat was het laatste waar deze familie in getraind is.

De muziekvoorstelling vertelt over de vijf persoonlijke ervaringen. Eenzaamheid, het doelloos voelen, knagen aan hun bestaansrecht. Maar de voorstelling gaat ook over hoop, hoe om te gaan met deze situatie, door wat en wie blijf je geïnspireerd? Hoe blijf je positief in het leven?
Deze persoonlijke ervaringen dienen als inspiratie voor de tekstschrijver Don Duyns*, die er een absurdistische laag overheen legt. Duyns: “Ik heb een lichte touch gezocht met absurdistische ondertonen, die ik vind passen bij deze spelers en deze muzikale vorm. Ik vind het heel tof voor deze mensen te schrijven die ik voor een groot deel al tientallen jaren ken.

[* Don Duyns ontving vorig jaar samen met Pieter Kramer, de Proscenium prijs, de prijs voor een wezenlijke bijdrage aan het Nederlandse Theater]

De muziek wordt een mix van klassieke muziekstukken en jazz. We vragen de Nederlandse, jonge componist Michiel Mensingh te reflecteren op componisten die leefden ten tijde van de grote uitbraken van de pest, zoals Machaut, Josquin, Obrecht of Guerrero (de laatste twee stierven zelf aan de pest). Er zijn maar weinig muziekstukken die direct de pest als onderwerp hebben maar Marc-Antoine Charpentier’s ‘Pestis Mediolanensis’ (ca. 1680) gaat over de grote epidemie die een eeuw eerder in Milaan uitbrak tussen 1576 en 1578. We vragen Mensingh een hedendaagse reflectie hierop te geven in de vorm van een compositie. (Marc-Antoine Charpentier’s ‘Pestis Mediolanensis’) 

‘Het Familiestuk’ is persoonlijk, spontaan, intiem, niet gelikt, met humor en in het moment. In eerste opzet maken we een stuk van veertig minuten dat we twee keer op een avond kunnen spelen.

  • Hans Dagelet (vader): trompet, spel
  • Esther Apituley (moeder): alt, viool, piano, spel
  • Charlie Chan (dochter): cell, zang, spel (ovb)
  • Mingus Hans (zoon): piano, zang, spel
  • Monk Dizzy (zoon): gitaar, spel