Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 12 mei 2021
Snel naar:

Kijken en Verwonderen

t/m 12 juni
Wilsonstraat 61 2131 PM Hoofddorp
+31 (023) 562 38 58
  • iedere vrijdag en zaterdag - 10.00 tot 17.00 uur in de periode t/m 12 juni
    De eerstvolgende activiteit is vrijdag 14 mei 2021 om 10:00 uur.
  • vr 23 april 10:00 - 17:00 uur

Extra informatie
  • op afspraak

  • max twee bezoekers.

De expositie Kijken en Verwonderen met werk van Dennis A-Tjak (fotografie), Schaduwlichtje (boekvouwkunst) en Corrie Kaas (stenen beelden) is te zien.

Met de foto’s ‘Flowers of the Netherlands’ vestigde Dennis A-Tjak in 2008 zijn naam als kunstenaar. Prachtige tulpen, in de knop, in volle bloei of op zijn retour. In één woord adembenemend mooi. Zijn inspiratie haalt hij dan ook uit de natuur, en uit de schilderkunst. Dennis A-Tjak is fotograaf en docent fotografie bij De Blauwe Schuit. Zijn solo-tentoonstelling Indische Pracht hing in 2018 in het West-Fries Museum in Hoorn. Een belangrijk thema voor zijn meest recente werk is corona. Hij maakt combinaties van hoe hij dingen ziet en hoe hij het wil vertellen. De expositie bij Galerie de Tuinkamer is een voorproefje van de grote overzichtstentoonstelling later dit jaar in het Flower-Art Museum in Aalsmeer.

Het boeken vouwen van Schaduwlichtje, pseudoniem van Anne Fey, begon toen ze als vrijwilliger in een tweedehands boekwinkel werkte. Ze wilde kwetsbare boeken met een verleden een nieuw leven geven. Gaandeweg ontdekte ze steeds meer manieren om de pagina’s te vouwen, knippen, buigen of krullen. Zo maakt ze van een plat boek steeds andere en altijd verrassende driedimensionale objecten. Haar ideeën komen overal vandaan; vaak is het nieuwsgierigheid naar de grenzen van wat er mogelijk is. Bij het bedenken van de ontwerpen maakt ze gebruik van haar wiskundige achtergrond. Om de boeken zo min mogelijk te beschadigen worden allerlei details van te voren berekend. Ook maakt ze collages van knipsels uit afgedankte tijdschriften, die vaak prachtige foto’s bevatten. Ze knipt intuïtief vormen met kleuren of patronen die haar aanspreken, en combineert die tot surrealistische landschappen.

Sinds 2003 werkt Corrie Kaas met veel plezier en passie met steen. Zij is autodidact en heeft, aangestoken door een vriendin, lessen gevolgd bij de kunstenares Joke Schaap-Boon. Op basis daarvan heeft ze zichzelf verder ontwikkeld. Ze werkt zowel in de harde als in de zachtere steensoorten, met een lichte voorkeur voor de harde steensoorten. Maar ook serpentijn en albast vindt ze fantastisch materiaal om mee te werken. Haar beelden zijn meestal abstract waarbij de vormen een beweging suggereren. Ze begint met een klein opzetje van was. Pas als ze daar “iets mee heeft” gebruikt ze dat als uitgangspunt bij het hakken en zagen in de steen. Maar ze wordt pas echt heel blij als ze dat gevoel van “geraakt zijn “ ook bij het bewerken van de steen krijgt. Dan ontstaat al werkend op haar gevoel het uiteindelijke beeld en de titel.