Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: maandag 20 september 2021
Snel naar:

Stoomgemaal Halfwge open eerste weekend van oktober

2 + 3 oktober
Haarlemmermeerstraat 4 1165 HJ Halfweg
+31 (020) 497 43 96
  • za 2 oktober 11:30 - 16:30 uur

Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, is het eerste weekend van oktober geopend voor publiek. Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober draait het gemaal van 11.30 tot 16.00 uur onder stoom.

Het is het voorlaatste weekend dit jaar dat het gemaal geopend is voor publiek en onder stoom draait. Het eerste weekend van november eindigt het stoomseizoen 2021.

Proef op deze dagen de unieke sfeer van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Voor kinderen is een bezoek aan het gemaal ook een onvergetelijke ervaring. Er zijn draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Er is ook een gratis audiotour beschikbaar die via een QR-code kan worden gedownload op de eigen smartphone. Voor wie geen smartphone heeft, is er een papieren versie beschikbaar.

Entreeprijs
De entreeprijs bedraagt voor volwassenen € 8,- en voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar € 4,-. De museumjaarkaart is niet geldig.