Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 8 december 2021
Snel naar:

Fire for Water - MPA

t/m 12 december
Fortwachter 1 2141 EE Vijfhuizen
+31 (023) 558 90 13
  • iedere vrijdag t/m zondag - 13.00 tot 17.00 uur in de periode t/m 12 december
    De eerstvolgende activiteit is vrijdag 10 december 2021 om 13:00 uur.
  • vr 22 oktober 13:00 - 17:00 uur

Extra informatie
  • Open: vrijdag, zaterdag, zondag 13.00-17.00 Dinsdag en woensdag op afspraak.

In Kunstfort bij Vijfhuizen is een bijzondere installatie zien; gemaakt voor deze ruimte, een set vol herinneringen of een reeks spannende gebaren – restanten van de performance Fire for Water van de kunstenaar MPA, die op 15 en 16 oktober in en voor het fort is opgevoerd.

Een meditatie op geweld en ruimte voor transformatie. ‘Fire for Water’ is speciaal ontworpen voor de gebouwen en het schiereiland van het Kunstfort, een voormalig militair fort van de Stelling van Amsterdam. Watervaten, pantsers, vuren en telepathische middelen zijn personages in een verhaal dat zich ontvouwt in verschillende lagen van zijn en bewustzijn. De betonnen muren van het fort zijn de membranen van een droomachtige ruimte geworden waarin verschillende visioenen verschijnen. Als in een perverse modeshow werd zelfbewapening gedaan en ongedaan gemaakt; op zoek naar het vermogen om te zwemmen, nat te zijn, bij het water te zijn. De dualiteit van vuur als kracht van zowel verbinding als vernietiging is een metafoor die door het hele stuk brandt en de vervlechting tussen wonden en bewapening, bescherming en onderdrukking, spektakel en oorlogen oplaait. De restanten van Fire for Water blijven voortleven uit de dromen die in de voorstelling zijn opgewekt.

‘Fire for Water’, een coproductie met het Kunstfort en Gessnerallee, Zürich, is samengesteld door Sara Giannini als onderdeel van If I Can’t Dance’s 2019-21 Edition VIII – ‘Ritual and Display’. De performance en tentoonstelling in het Kunstfort zijn samengesteld door Sara in dialoog met Frédérique Bergholtz (directeur If I Can’t Dance) en Zippora Elders (directeur en curator van het Kunstfort).