Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 28 oktober 2020
Snel naar:

Grote Kerk Edam (Organisatie Kunstexposities & PR)

Print

Beschrijving

Aan de noordwestelijke stadsrand van het mooie Edam domineert de Grote of Sint Nicolaaskerk. Met deze enorme hallenkerk in laat-gotische stijl werd in de eerste helft van de 15e eeuw begonnen. In 1601 verwoestte een grote brand de kappen en een groot deel van het interieur. Vanwege de rijkdom en grote schenkingen werd het kerkgebouw snel hersteld. De 'nieuwe' 32 gebrandschilderde glazen komen uit de periode 1602 -1627, een bloeiperiode van gebrandschilderd glas. Het huidige, zeer waardevolle orgel dateert uit 1662. Vanaf ongeveer 1590 tot 1830 is er in de kerk begraven. Napoleon verbood het. Daarna werd er begraven op het monumentale kerkhof dat aan de kerk grenst.

Het interieur
De kerkruimte is verdeeld in drie delen: het middenschip en koor met koorsluiting, geflankeerd door twee gelijke beuken. Deze drie delen zijn voorzien van eikenhouten kapconstructies met houten gewelven. Het middenschip en koor worden gescheiden door een dwarsbeuk (transept), die ook bij de beuken doorloopt.
Het interieur van de ruimten is sober, in tegenstelling tot het exterieur dat een grote rijkdom uitstraalt.

Latijnse school en librije
Het portaal van de hoofdingang ligt aan de Grote Kerkstraat en heeft een gewelf waarin geboorte en dood herinneren aan het begin en einde van ons leven. De opbergkasten en kluizen in de consistoriekamer voor de opslag van liturgische objecten uit de tijd van voor 1572 tonen dat de kerk toen rooms-katholiek was. Op de verdieping bevinden zich een Latijnse school en een bibliotheek (librije).

Locatie

Deel via social media