Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: zaterdag 4 juli 2020
Snel naar:

Museum Stoomgemaal Halfweg

Contactgegevens

Museum Stoomgemaal Halfweg
Haarlemmermeerstraat 4
1165 HJ Halfweg
(020) 497 43 96

Proef zelf de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo als vroeger werkt: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water voortgestuwd door zes enorme schepraderen die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut uitslaan. Hier speelt zich het waterbeheer van weleer af en kunnen jong en oud aan de weet komen, welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de droogmaking van de Haarlemmermeer en de waterhuishouding van het waterschap Rijnland.
En de kinderen worden zeker niet vergeten: er zijn modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.


In een gewoon jaar, zonder corona, draait dit oude stoomgemaal zo'n 18 dagen per seizoen in volle glorie. Je kunt er dan zien hoeveel inspanning er nodig was om in Holland droge voeten te houden, welke techniek daaraan te pas kwam, en je kunt aan den lijve de sfeer ervaren van een stoomgemaal in vol bedrijf, net zoals vroeger. 

Openingstijden

Vanwege het coronavirus en verbouwingen is het stoomgemaal tot begin september gesloten. 


Het eerste weekend van september en oktober 2020 van 12.00 tot 16.30 uur zijn er stoomdagen. Het gemaal is dan geopend en er wordt "onder stoom" gedraaid. Daarnaast zijn er extra stoomdagen op zond zondag 13 september (Open Monumentendag), zaterdag 31 oktober en op zondag 1 november (slotdag van het seizoen). Op deze laatste dag is het gemaal ook open van 18.30 tot 20.00


5 en 6 september

13 september (Open Monumentendag)

3 en 4 oktober

31 oktober

1 november (slotdag, op deze dag is het gemaal ook geopend van 18.30 tot 21.00 uur)

Toegankelijkheid

gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk