Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: woensdag 8 april 2020
Snel naar:

Museum Stoomgemaal Halfweg

Contactgegevens

Museum Stoomgemaal Halfweg
Haarlemmermeerstraat 4
1165 HJ Halfweg
(020) 497 43 96

Tussen Amsterdam en Haarlem ligt het plaatsje Halfweg, waar zich het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal bevindt. Het is gebouwd in 1852 en diende tot 1977 als boezemgemaal om het overtollige water uit de ringvaart van de Haarlemmermeer - en zodoende uit de boezem van Rijnland - af te voeren, eerst naar het IJ, later naar het Noordzeekanaal. Het werd hierbij geholpen door nog drie stoomgemalen: in Spaarndam, Gouda en Katwijk. De historie van het gemaal is nauw verbonden met die van de droogmaking van het Haarlemmermeer.

Stoomgemaal Halfweg bestaat uit een ketelhuis en een machinekamer. In het ketelhuis bevinden zich twee Babcock & Wilcox kolengestookte stoomketels. Eén ervan is ontmanteld, waardoor men het binnenwerk kan zien en inzicht krijgt in de werking van de ketel. De andere is nog bedrijfsklaar, heeft een waterinhoud van 7000 liter en kan 3000 kg stoom per uur leveren.
Deze stoom gaat naar een Stork 500 pk stoommachine in de machinekamer. Via rondsels en tandwielen, waarvan de grootste een diameter hebben van maar liefst 5 meter, drijft deze zes schepraderen aan met een diameter van 7,5 meter bij een breedte van 2 meter. Samen verplaatsen ze 25000 liter water per seconde!

Zo'n 18 dagen per seizoen draait dit oude stoomgemaal weer in volle glorie. Men kan er dan zien hoeveel inspanning er nodig was om in Holland droge voeten te houden, welke techniek daaraan te pas kwam, en men kan er aan den lijve de sfeer ervaren van een stoomgemaal in vol bedrijf, net zoals vroeger. 
Het museum heeft ook een uitgebreide collectie model- en bedrijfsstoommachines.

Openingstijden

Vanwege het coronavirus is het stoomgemaal voor onbepaalde tijd gesloten. Onderstaande informatie geldt dus op het moment niet.


Elk eerste weekend van begin april t/m begin oktober 2020 van 12.00 tot 16.30 uur zijn er stoomdagen. Het gemaal is dan geopend en er wordt "onder stoom" gedraaid. Daarnaast zijn er extra stoomdagen op zondag 26 april (Museumzondag), zondag 10 mei (Gemalendag), zondag 13 september (Open Monumentendag) en op zondag 1 november (slotdag van het seizoen). Op deze laatste dag is het gemaal ook open van 18.30 tot 20.00 uur.

4 en 5 april 

26 april (Museumzondag)

2 en 3 mei

10 mei (Gemalendag)

6 en 7 juni

4 en 5 juli

1 en 2 augustus

5 en 6 september

13 september (Open Monumentendag)

3 en 4 oktober

1 november (slotdag, op deze dag is het gemaal ook geopend van 18.30 tot 21.00 uur)

Toegankelijkheid

gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk