Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: dinsdag 19 januari 2021
Snel naar:

Museum Stoomgemaal Halfweg

Contactgegevens

Museum Stoomgemaal Halfweg
Haarlemmermeerstraat 4
1165 HJ Halfweg
(020) 497 43 96

Proef zelf de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo als vroeger werkt: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water voortgestuwd door zes enorme schepraderen die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut uitslaan. Hier speelt zich het waterbeheer van weleer af en kunnen jong en oud aan de weet komen, welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de droogmaking van de Haarlemmermeer en de waterhuishouding van het waterschap Rijnland.
En de kinderen worden zeker niet vergeten: er zijn modelstoommachines en een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer. Als het geen coronatijd is,zou jij ze ook de smeedhamer laten hanteren, en zouden er ook vrijwilligers zijn die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal kunnen vertellen. Maar vanwege corona kan dat momenteelniet en krijgt u een hand-out met een looproute en een beschrijving van wat u op die route ziet.


In een gewoon jaar, zonder corona, draait dit oude stoomgemaal zo'n 18 dagen per seizoen in volle glorie. Je kunt er dan zien hoeveel inspanning er nodig was om in Holland droge voeten te houden, welke techniek daaraan te pas kwam, en je kunt aan den lijve de sfeer ervaren van een stoomgemaal in vol bedrijf, net zoals vroeger. 

Openingstijden

Stoomgemaal Halfweg is op 3 en 4 oktober 2020 van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Om 12.00 uur wordt de stoommachine gestart en draait het gemaal onder stoom.

Hou er wel rekeningmee, dat vanwege de coronamaatregelen er maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd in het gemaal aanwezig mag zijn en dat je - als het te drukis -dus even moet wachten,voordat je naar binnen kunt of verder kunt lopen.

Voor zover corona geen roet in het eten gooit, is het gemaal ook open op 31 oktober en 1 november. Hou onze website en facebookpagina in de gaten.

Toegankelijkheid

gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk