Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: donderdag 21 maart 2019
Snel naar:

Jopenkerk route

Combineer ambachtelijk gebrouwen Jopenbier met de historie van Haarlemmermeer
lengte: 27 km
print pdf export

Geef aan welk onderdeel u wilt meenemen bij het afdrukken:

Onderdeel *

Geef aan welk onderdeel u wilt meenemen in de PDF:

Onderdeel *

Omschrijving

Fiets van de Jopenkerk in Haarlem naar de Jopenkerk in Hoofddorp of andersom (rode route: 14 km). Beide cafe's zijn gehuisvest in een historische kerk met een heerlijk terras. Geniet daar van ambachtelijk gebrouwen Jopenbier in combinatie met een lunch, borrelhapje of diner. De fietstocht gaat langs drie musea, twee forten van de Stelling van Amsterdam en langs een aantal markante historische plekken in Hoofddorp. De terugweg (blauwe route: 13 km) gaat nogmaals over de Geniedijk en langs het Kunstfort bij Vijfhuizen.

Fietsknooppunten op deze route

90
85
74
53
54
55
58
55
88
50
87
90

Overige bezienswaardigheden

 • Jopenkerk Haarlem
  1Jopenkerk Haarlem

  Jopen heeft de eeuwenoude Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. Een voormalig godshuis in het levendige centrum van Haarlem is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Haarlem staat als bierstad weer op de kaart.

  De Jopenkerk Haarlem maakt van ieder bezoek een ware beleving. Onder het genot van een borrel of diner kunnen bezoekers het brouwproces met eigen ogen aanschouwen. De ongedwongen sfeer, het eigentijdse interieur en de uitstekende keuken zorgen ervoor dat iedereen zich snel thuis voelt. Een unieke omgeving om te proeven, beleven en te genieten.

 • Frans Hals Museum
  2Frans Hals Museum

  Sinds het Frans Hals Museum in 1913 zijn poorten aan het Groot Heiligland opende, heeft het zich in een toenemende faam en belangstelling mogen verheugen. De collectie van Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder de grootste verzameling
  schilderijen van Frans Hals ter wereld, is uniek. Aan het begin van de zeventiende eeuw onderging de schilderkunst een radicale verandering, waarvoor in Haarlem de basis werd gelegd. Deze omslag bepaalde uiteindelijk de allure en de grandeur van de Gouden Eeuw, waardoor Haarlem met recht kan worden aangemerkt als de bakermat van de Gouden Eeuw. De collectie van het Frans Hals Museum, waarin het hele spectrum van de 16e- en 17e-eeuwse schilderkunst op bijzonder hoog niveau is samengevat, weerspiegelt die revolutionaire omwenteling.

 • Pontje De Stroomboot
  3Pontje De Stroomboot

  Het elektroveer "De Stroomboot" is een fiets-/voetveer over de ringvaart van de Haarlemmermeer dat de wijk Schalkwijk(Haarlem) met Cruquius verbindt. Wandelaars en fietsers kunnen vanaf 1 april tot 1 oktober gebruikmaken van de stroomboot die vaart tussen het Theehuis Cruquius bij het museum De Cruquius en de steiger aan de Zuid-Schalkwijkerweg. De afvaarttijden zijn dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur. De overtocht is gratis. Een alternatief voor het pontje is de naastgelegen brug.

 • Museum De Cruquius
  4Museum De Cruquius

  Museum De Cruquius is een icoon van de industriële revolutie en van het Nederlandse verhaal over de strijd tegen het water. Samen met twee andere gemalen maalde De Cruquius vanaf 1849 het Haarlemmermeer leeg. In 1934 werd De Cruquius buiten werking gesteld en ingericht als museum. De spectaculaire stoommachine (de grootste stoommachine ter wereld!) is behouden gebleven en wordt tijdens de openingstijden gedemonstreerd.

 • Theehuis Cruquius
  5Theehuis Cruquius

  Oorspronkelijk was het Theehuis de woning van de opzichter van het stoomgemaal. Toen het gemaal buiten werking werd gesteld, werd de opzichterswoning een theehuis waar limonade, koffie, thee, pepermunt en koek werden verkocht. Het Theehuis is uitgegroeid tot een gelegenheid waar meer dan thee en koffie wordt geserveerd. Het Theehuis ligt aan de Ringvaart met een fantastisch uitzicht op het Spaarne. Het Theehuis wordt omgeven door een parkachtige tuin en natuurlijk het gemaal de Cruquius.

 • Historisch Museum Haarlemmermeer
  6Historisch Museum Haarlemmermeer

  Het Historisch Museum Haarlemmermeer presenteert de geschiedenis van de Nederlandse droogmakerij Haarlemmermeer vanaf de droogmaking in 1852. Het museum bestaat sinds 1992 en bevindt zich in het monumentale gebouw Mentzhoeve in Hoofddorp.

 • Geniedijk
  7 Geniedijk

  De Geniedijk Haarlemmermeer is een geniedijk, die werd aangelegd tussen 1888 en 1903 en onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, die ongeveer 15 à 20 kilometer rondom deze stad ligt. In 1963 werd de militaire status van dit verdedigingswerk opgeheven. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. 

  De dijk begint in het westen bij het Fort bij Vijfhuizen aan de Cruquiusdijk en loopt via het Fort bij Hoofddorp naar het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk. Al tijdens de aanleg rees de vraag of deze verdediging effectief was in moderne oorlogvoering. Toch wordt vermoed dat inundatiewerken Nederland mede buiten de Eerste Wereldoorlog gehouden hebben. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog was deze verdediging achterhaald, omdat oorlogen vanaf die tijd ook vanuit de lucht gevoerd werden. Tegenwoordig is de liniedijk een wandel- en fietsroute.

 • Korenmolen De Eersteling
  8Korenmolen De Eersteling

  De Eersteling is een ronde stenen korenmolen. Het oorspronkelijke bouwjaar is 1856. De molen stond in het centrum van het toen nog kleine Hoofddorp, dat net een jaar of drie bestond. Het was de eerste molen van de recent (1852) ingepolderde Haarlemmermeer; vandaar ook de naam. Er zouden nog vijf molens volgen, die inmiddels geen van alle meer bestaan. De Eersteling is in nog steeds in bedrijf als korenmolen en er worden diverse meelsoorten verkocht.Openingstijden: donderdag: 13:00 - 17:00, vrijdag 10:00 - 17:00 en
  zaterdag 10:00 - 17:00.

 • Jopenkerk Hoofddorp
  9Jopenkerk Hoofddorp

  Jopenkerk Hoofddorp koestert het oude ambacht van distilleren. In de kerk prijkt een ambachtelijke distilleerderij waar Gospel wordt gestookt. Gospel Gin is vol en uniek van smaak met een uitgebalanceerde mix van pure ingrediënten. Jopenkerk Hoofddorp is een favoriet als het gaat om goede cocktails. 

 • Fort bij Vijfhuizen
  10Fort bij Vijfhuizen

  Het Fort bij Vijfhuizen is een fort van de Stelling van Amsterdam. De Stichting Kunstfort Vijfhuizen nam in maart 2000 het initiatief om van het Fort bij Vijfhuizen, dat al jaren leeg stond, een centrum voor actuele beeldende kunst te maken. In het fort zijn wisselende exposities te zien. 

Routebeschrijving

Route B