Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: vrijdag 22 maart 2019
Snel naar:

Orchideeënroute

Zeldzaam mooie bloemen in hartje Hoofddorp
lengte: 2 km
print pdf export

Geef aan welk onderdeel u wilt meenemen bij het afdrukken:

Onderdeel *

Geef aan welk onderdeel u wilt meenemen in de PDF:

Onderdeel *

Omschrijving

De Orchideeënroute gaat langs plekken in het centrum van Hoofddorp waar in mei, juni en juli orchideeën bloeien. De route is ook te volgen via de rode routeborden.

Bij orchideeën denk je al snel aan tropische gebieden, maar ook in ons volgebouwde Nederland komen wilde soorten voor. In de tropen groeien ze hoog in de bomen, maar bij ons gewoon op de grond. Sommige delen van Haarlemmermeer blijken een perfecte voedingsbodem voor orchideeën te zijn.

Orchideeën zijn beschermd en mogen niet beschadigd, geplukt of uitgegraven worden.

Over de Orchidee
Orchideeën zijn fascinerende planten. Ze behoren tot een enorme familie. met meer dan 25.000 soorten vormen ze het meest omvangrijke plantengeslacht op aarde. Orchideeën zijn beschermde planten, die zowel op arme droge grond als langs het water kunnen groeien. Allemaal vertonen ze de vorm van een lange bloempluim, met blaadjes aan de voet. De bloemkleur kan paars, groenachtig of gemengd zijn. Kenmerkend is de aparte bloembouw, met een lange lip en een kolommetje.

Nog meer orchideeën in Haarlemmermeer?
Ga dan naar De Groene Weelde en het oude Floriadeterrein, ten noordwesten van Hoofddorp. De bermen van Hoofddorp Oost en de Van Heuven Goedhartlaan. De lage oevers van Overbos langs de IJtocht. De Orchideeënkuil in het Groene Carre en langs de N201 bij de Hoofdvaart. Daar staan veel rietorchissen en ook moeraswespenorchissen.

Overige bezienswaardigheden

 • 1Fruittuinen
  De historische Fruittuinen waren vroeger een proefterrein voor de fruitteelt.
 • Rietorchissen
  2Rietorchissen
  Vlak voor de brug zie je links en rechts in de moerasstrook rietorchissen, met prachtige rozerode bloemen. Het moerasgebied waar ze groeien (met nog meer bijzondere planten) wordt door vrijwilligers beheerd.
 • Hoofddorpse Wandelbos
  3Hoofddorpse Wandelbos
  Het Hoofddorpse Wandelbos is 80 jaar geleden als bospark aangelegd. In het wandelbos bloeien verspreid in mei en juni honderden grote keverorchissen.
 • Wespenorchissen
  4Wespenorchissen
  Je loopt door Kantorenpark Beukenhorst - West. Overal in dit kantorenpark bloeien brede wespenorchissen in juli en augustus. De bloemen vormen een aar: een tros met naar één kant hangende bloemen. Ze staan verspreid tussen de lage bosjes.
 • 5Rietorchissen
  Aan je rechterhand langs het water zie je weer tientallen rietorchissen staan.
 • Bijenorchissen
  6Bijenorchissen
  Blijf, nadat je onder het station bent doorgelopen, aan de rechterkant van de weg lopen, de afslag over en de bocht om. Op de middenberg en in de zijbermen zie je zo nu en dan prachtige bijenorchissen. Ze danken hun naam aan de bijzondere gelijkenis van de onderste bloemlip met een honingbij.
 • 7Bijenorchissen
  Op het eindpunt van de route aan de overkant van het water (let op: particulier terrein) zie je weer tientallen bijenorchissen.
 • Een mooi 'digestief'
  8Een mooi 'digestief'
  Als je de weg nog even verder volgt, kom je uit bij een groepje populieren. Daaronder staat een grote hoeveelheid klimopbremraap, een op een orchidee lijkende geelbruine parasietplant. Ze zijn uiterst zeldzaam in Nederland, maar oprukkend dankzij de klimaatsverandering. Er staan honderden brede wespenorchissen tussendoor.
 • 9Winkelcentrum De Vier Meren
  In het (deels overdekte) winkelcentrum De Vier Meren vind je een ruim aanbod aan horeca en winkels, waaronder een Primark en V&D.

Activiteiten in deze route

  Sebas en Martin
  22 mrt
  Duycker (Het Cultuurgebouw)
  muziek: open podium, muziek: overig

  Zeg eens eerlijk.. zing jij onder de douche? Of misschien wel op straat zodat iedereen je hoort? Heb je talent of eigenlijk helemaal niet?

  23 mrt
  Pier K Hoofddorp (Het Cultuurgebouw)
  muziek: klassieke muziek

  Een dag samen barok- en renaissancemuziek maken. Op deze dag komen circa 30 Oude-Muziekliefhebbers bij elkaar om in klein ensembleverband een aantal werken uit de Renaissance of Barok in te studeren.

  23 mrt t/m 11 mei
  Pier K Hoofddorp (Het Cultuurgebouw)
  actief: overig

  Een serie jazzworkshops waarin iedere keer een markante muzikant uit de jazzgeschiedenis centraal staan.

  Knutselmiddag
  23 mrt
  Graan voor Visch
  actief: overig, evenementen: overig, ontspanning: workshop, ontspanning: overig, kinder- & jeugdactiviteiten: actief
  40UP
  23 mrt
  Duycker (Het Cultuurgebouw)
  muziek: pop / rock

  40UP is hét dansfeest waar je danst op de beste hits uit de jaren zeventig, tachtig, negentig en de fijnste meezingers van nu, gecombineerd met unieke videobeelden.
  Afgelopen keer was het - letterlijk en figuurlijk - een warm welkom. Een volle zaal die zo hard aan het dansen was dat van alle vrijgekomen energie de airconditioning het spontaan begaf! Daarom trakteren we op 23 maart op ijsjes en krijg je korting op je ticket!

  Wilt u het complete agenda aanbod zien? Ga dan naar de agenda

Routebeschrijving

Route B