Ga direct naar inhoud
Daar ga je van UIT
vandaag: zondag 2 oktober 2022
Snel naar:

Bezienswaardigheden

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 km lange verdedigingskring op 15-20 km rond de hoofdstad Amsterdam welke grotendeels tussen 1881 en 1914 door het Departement van Oorlog is gebouwd. Het Haarlemmermeerse deel van de Stelling bestaat uit: Fort De Liede, Fort bij Vijfhuizen, Batterij aan de IJweg, Fort bij Hoofddorp, Batterij aan de Sloterweg, Fort bij Aalsmeer en Fort bij Schiphol. Een dijk, lokaal bekend als de Geniedijk, verbindt de forten en batterijen met elkaar.
Website

Molen de Eersteling

De naam van deze molen werd ontleend aan het feit dat het de eerste molen was die na het verkavelen en het in cultuur brengen van de Haarlemmermeerpolder werd gebouwd. In de loop der tijd zijn er nog 5 molens bijgekomen die echter door sloop en brand inmiddels zijn verdwenen. De molen is als windmolen tot omstreeks 1930 in bedrijf geweest. Wekelijks is de molen geopend en kan dit prachtige ambachtelijke werktuig bezichtigd worden. Ook worden er diverse meelsoorten en bakingredienten verkocht.
Website

Gemaal De Leeghwater

Het Gemaal De Leeghwater staat in Buitenkaag aan de zuidrand van de Haarlemmermeer. Het gemaal is vernoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater, die in 1641 als een der eersten pleitte voor de droogmaking van het steeds groeiende Haarlemmermeer. De Leeghwater is het oudste van de drie gemalen waarmee de Haarlemmermeer is drooggemalen.
Website

Gemaal Cruquius

Het stoomgemaal Cruquius behoort tot het Werelderfgoed en is een symbool voor de eeuwen lange Nederlandse strijd tegen het water. In het gemaal is tegenwoordig het Museum De Cruquius gevestigd.
Website

Gemaal de Lynden

Dit oude gemaal werd in 1849 in gebruik genomen en is daarna verscheidene malen gemoderiseerd. In 2005 is het buiten gebruik gesteld. Naast het oorspronkelijke gebouw staat het nieuwe Gemaal De Lynden, ter vervanging van het oude gemaal.

Fort bij Aalsmeer

Onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In het fort worden rondleidingen gegeven.
Website

Geniedijk

De geniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en met 10,5 km de langste dijk van de stelling. Over het grootste deel ervan loopt een fietspad.

Schiphol

De gemeente Haarlemmermeer heeft één van de grootste attracties van Nederland binnen haar gemeentegrenzen, namelijk de luchthaven Schiphol. Dit is namelijk veel meer dan een vertrek- en aankomstplek van vliegtuigen en reizigers. Zo kunt u er bijvoorbeeld winkelen op Schiphol Plaza, vliegtuigen kijken op één van de spottersplaatsen of op het Panoramaterras, of een bezoek brengen aan Rijksmuseum Amsterdam Schiphol.
Website

Calatrava bruggen

De Spaanse architect Santiago Calatrava kreeg in 1999 de opdracht om drie bruggen te ontwerpen over de Hoofdvaart. Calatrava ontwierp drie markante, witte tuibruggen, elk met een hellende stalen pyloon die zowel een esthetische als een constructieve functie hebben - typerend voor het werk van de Spanjaard. De bruggen kregen vanwege de op snaren gelijkende tuien de namen Harp, Citer en Luit.

Bijbelse Tuin Haarlemmermeer

In deze circa 1,2 ha grote tuin groeien kruiden, planten en bomen die in de Bijbel genoemd worden en u kunt er ruim veertig beelden van bijbelse en inspirerende personen zien, gemaakt door de Haarlemmermeerse beeldhouwer Karel Gomes. De tuin is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang vrij te bezoeken.
Website